Energideklaration - Varför det är viktigt för ditt hem

Energideklaration – Varför det är viktigt för ditt hem

När det kommer till hus och fastigheter är det många detaljer som kräver uppmärksamhet. Energideklarationen kanske inte alltid hamnar högst upp på listan, men den borde! Här ska vi dyka ner i vad en energideklaration är, varför den är så viktig och hur den kan påverka ditt hem på sikt.

Vad är en energideklaration?

En energideklaration är i grund och botten ett dokument som ger information om en byggnads energiprestanda. Deklarationen visar hur mycket energi som förbrukas i byggnaden samt vilken typ av energi det rör sig om. Dessutom ger den konkreta förslag på hur man kan förbättra byggnadens energiprestanda.

Hur utförs en energideklaration?

Processen innebär en genomgång av byggnadens tekniska system, isolering och fönster, bland annat. Allt detta analyseras för att ge en uppfattning om var energin går åt och hur energieffektiv byggnaden är.

Varför är energideklarationen viktig?

Det finns flera skäl till varför energideklarationen är ett viktigt dokument. Låt oss gå igenom de mest framstående anledningarna.

Miljöpåverkan

Vi lever i en tid där klimatförändringarna blivit en realitet och varje steg vi tar för att minska vår klimatpåverkan räknas. Genom att ha koll på ditt hems energiförbrukning kan du ta aktiva steg för att minska ditt koldioxidavtryck.

Ekonomiska fördelar

Förutom miljöskäl finns det även ekonomiska skäl. Energieffektiva hem kostar mindre att värma upp och kyla ner. Med hjälp av energideklarationen kan du identifiera var du kan göra förbättringar som i längden kan spara dig tusentals kronor.

Ökar fastighetens värde

Ett hem som har en god energiprestanda är attraktivt på fastighetsmarknaden. Det visar potentiella köpare att du har tagit hand om ditt hem och att de kan förvänta sig lägre energikostnader.

Hur kan jag förbättra mitt hems energiprestanda?

Energideklarationen ger oftast konkreta förslag på åtgärder. Här följer några generella tips.

Isolera bättre

En av de största energitjuvarna i ett hem är dålig isolering. Genom att se över ditt hems isolering kan du både spara pengar och göra ditt hem varmare.

Byt till energieffektiva fönster

Gamla fönster kan läcka mycket värme. Moderna, energieffektiva fönster minimerar värmeförlusten och gör ditt hem tystare.

Installera smarta termostater

Genom att använda smarta termostater kan du styra uppvärmningen i ditt hem på ett mer effektivt sätt, vilket leder till mindre energiförbrukning.

Sammanfattning

Energideklarationen är ett nyckeldokument för alla fastighetsägare. Den erbjuder insikt i hur ditt hem förbrukar energi och ger dig de verktyg du behöver för att göra förbättringar. Vare sig det är för miljöns, plånbokens eller bådas skull, bör energideklarationen vara en prioritet för varje fastighetsägare.

Kom ihåg att varje litet steg mot ett mer energieffektivt hem räknas, både för vår planet och för din ekonomi. Om du inte redan har gjort det, se till att få ditt hem energideklarerat och börja din resa mot ett grönare, mer hållbart boende idag.

Boka en husbesiktning

Några av våra mest populära orter att boka en energideklaration på är:

Om ni önskar se alla orter vi hjälper er att boka energideklarationer på kan ni göra det här.

Jämför gratis besiktningar

Skapa din förfrågan på under 2 minuter.