BraBesiktning

Slutbesiktning

Att boka en slutbesiktning har aldrig varit enklare.

Jämför offerter från besiktningsföretag - Kostnadsfritt.

Jämför gratis besiktningar

Samla in och jämför offerter från kvalitetssäkrade besiktningsföretag på Sveriges största oberoende besiktningsportal.

5/5

Skapa din förfrågan på under 2 minuter

Så här fungerar BraBesiktning
1. Beskriv ert ärende

Ange vilken besiktning ni behöver utföra så matchar vi er med erfarna besiktningsföretag.

2. Jämför besiktningsföretag

Få offerter, prata med företagen, läs recensioner och jämför priser. Helt gratis.

3. Genomför besiktning

Välj besiktningsföretag och få besiktningen utförd av ett kvalitetssäkrat proffs.

Vi hjälper er att boka en Slutbesiktning.

Vad är en Slutbesiktning?

En slutbesiktning betyder att en besiktningsman går igenom de arbeten som utförts enligt avtal. Slutbesiktningen genomförs som en okulär besiktning där alla fel noggrant dokumenteras. Besiktningsmannen kommer även godkänna eller underkänna entreprenaden. Vid ett underkännande, så betyder det att flera brister har upptäckts eller så har man hittat ett stort allvarligt fel

När ska en Slutbesiktning utföras?

Slutbesiktningen utförs när entreprenörerna är klara med arbetet. Då ska allting vara klart och en opartisk samt certifierad besiktningsman ska inspektera arbetet som utförts. Detta för att säkerställa att du som köpare får det som är avtalat och att entreprenören har gjort arbetet korrekt.

Vad kostar en Slutbesiktning?

Det är svårt att ge ett exakt pris på en slutbesiktning då det beror på vad för arbete som utförts. Vi rekommenderar därför alla att samla in flera offerter och jämföra olika besiktningsföretag när det är dags för slutbesiktning. Hos oss på BraBesiktning kan du samla in flera offerter samtidigt genom ett och samma formulär. Därefter får du svar från flera certifierade besiktningsföretag och kan jämföra de olika offerterna. Vår tjänst är helt kostnadsfri för dig som beställare.

Att tänka på vid Slutbesiktning.

Slutbesiktningen ska alltid utföras av en oberoende besiktningsman. Tänk på att besiktningsmannen måste vara certifierad för arbetet. Alla besiktningsmän som är ansluta hos oss är certifierade av SBR (Svenska Byggingenjörers Riksförbund) och har ansvarsförsäkring.

Hur går en slutbesiktning till?

När arbetet äntligen är klart så är det dags att boka in din slutbesiktning. Då behöver du kontakta en opartisk och certifierad besiktningsman. Tillsammans med besiktningsmannen så träffar ni entreprenören som utfört arbetet vid objektet och går igenom allting.

Besiktningsmannen kommer att berätta hur allting går till på plats och du kan även passa på att ställa eventuella frågor. Kom ihåg att det är bättre att fråga en fråga för mycket än för lite.

Under slutbesiktningen går ni tillsammans igenom arbetet och besiktningsmannen kommer att vägleda er genom besiktningen. 

I slutet av besiktningen kommer besiktningsmannen att presentera vad den har hittat för eventuella fel, saknande av intyg m.m. så att alla parter vet vad som gäller. 

Besiktningsutlåtande

Efter slutbesiktningen så kommer besiktningsmannen att skriva ett utlåtande. I detta utlåtande kommer det att anges eventuella fel som har hittats. Utöver det så kommer det att stå vilka belopp du har rätt att vänta med att betala tills de eventuella felen är åtgärdade. Det beloppet betalar du först när entreprenören har åtgärdat de eventuella felen.

Vanligtvis får du ditt utlåtande några dagar efter slutbesiktningen. Är du osäker så stäm av detta direkt med besiktningsmannen du valt att anlita.

Vilka ska vara med på en slutbesiktning?

Du som beställare ska alltid vara med på en slutbesiktning. Utöver det så ska en opartisk besiktningsman samt en representant från entreprenörsföretaget delta. Ibland kan det vara så att ni använt er utav flera olika företag, i dessa fall ska minst en representant från varje företag delta.

Hur lång tid tar det?

En slutbesiktning tar olika lång tid beroende på omfattningen av arbetet som ska besiktigas. Det sagt så kan du räkna med någonstans mellan 1,5 – 2,5 timmar för ett vanligt standardhus.

Förbered dig inför slutbesiktningen

Ett bra tips inför din slutbesiktning är att förbereda dig på bästa sätt. Skriv ner alla dina frågor och funderingar så du inte glömmer att ställa någon av dina frågor. Det kan vara lätt att glömma bort eventuella frågeställningar man har vid besiktningstillfället. Gå gärna med besiktningsmannen under slutbesiktningen och ställ dina frågor vid respektive yta/utrymme som du har frågor kring.

Det är även viktigt att besiktningsmannen får ta del av de underlag du har tillsammans med entreprenören. Detta kan exempelvis vara entreprenadavtal, byggmått och ritningar.

Kan en slutbesiktning bli icke-godkänd?

Ja, en slutbesiktning kan bli icke-godkänd om besiktningsmannen anser att arbetet inte är korrekt utfört. Exempelvis skulle det kunna vara att ett hus inte är tillräckligt klart för att besiktigas alternativt att det finns så många fel på arbetet som gör att det inte är möjligt för dig att flytta in. Om detta skulle ske så brukar besiktningsmannen meddela detta på plats.

Vad gör jag om min slutbesiktning inte blir godkänd?

Om din slutbesiktning inte blir godkänd av någon anledning så tar du det med entreprenören som utfört arbetet. Då är det viktigt att ta reda på hur lång tid det tar för företaget att åtgärda dessa fel. När arbetet är klart så behöver du göra en ny slutbesiktning och få den godkänd innan du kan flytta in.

Kompletterande slutbesiktning

Skulle det vara någon del av arbetet som inte går att besikta vid slutbesiktningen (säkerhet- eller klimatskäl) kommer detta att antecknas i utlåtandet. Dessa delar ska därefter gå igenom en s.k. kompletterande besiktning när de är klara. Först när en kompletterande besiktning är godkänd kan ni använda ert nya hus.

Slutbesiktning. Hos BraBesiktning kan ni samla in och jämföra offerter för slutbesiktningar.
Jämför gratis besiktningar

Skapa din förfrågan på under 2 minuter.