Vi matchar beställare med kvalitetssäkrade besiktningsföretag. Helt gratis!

Energideklaration

Att boka en Energideklaration har aldrig varit enklare.

Så här fungerar BraBesiktning

1. Beskriv ert ärende

Ange vilken besiktning ni behöver utföra så matchar vi er med erfarna besiktningsföretag.

2. Jämför besiktningsföretag

Få offerter, prata med företagen, läs recensioner och jämför priser. Helt gratis.

3. Genomför besiktning

Välj besiktningsföretag och få besiktningen utförd av ett kvalitetssäkrat proffs.

Vi hjälper er att boka en Energideklaration.

Vad är en Energideklaration?

Som ett led i arbetet med att förbättra energianvändning och främja ett bättre inomhusklimat infördes lagen om energideklarationer. Energideklarationen klassificerar varje byggnad med ett betyg från A till G beroende på hur energieffektivt huset är och gör det enkelt att jämföra olika fastigheter. Klassificeringen C motsvarar dagens krav vid nybyggnation. Som en del av energideklarationen ska även förslag på energieffektiviserande åtgärder lämnas om energiexperten anser att det finns ekonomiskt lönsamma förslag att ge.

En godkänd energideklarationen ska innehålla:

– Den uppvärmda arean i huset, kallad Atemp

– Energianvändning för uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsel

– Åtgärdsförslag för att minska energianvändningen, om energiexperten har föreslagit sådana

– Byggnadens radonvärde, om sådan mätning är utförd.

Endast certifierade energiexperter kan upprätta energideklarationen och certifieringen är personlig. På Boverkets hemsida kan man söka efter de energiexperter som är verksamma i varje län.

När ska en Energideklaration utföras?

Enligt svensk lag så ska varje svensk fastighet, med vissa undantag (se nedan), inneha en giltig energideklaration. Energideklarationen är giltig i 10 år och finns registrerad hos Boverket.

Vad kostar en Energideklaration?

Priset på en energideklaration varierar beroende på vad för typ av fastighet det gäller och var det ligger. För en villa varierar priserna mellan 2000 – 5000 kr ink moms.

För större fastigheter beror priset på storlek och antal huskroppar. Om det bedrivs verksamhet i fastigheten kan även detta påverka priset då verksamhetens art kräver olika nivåer av behörighet. T.ex. större kylanläggningar kräver att energiexperten innehar den högsta behörigheten. En annan faktor som påverkar priset för energideklarationen är hur omfattande åtgärdsförslag som presenteras. Pris på en energideklaration för en BRF eller kommersiell fastighet börjar på ca 7000 kr ex moms.

Att tänka på vid Energideklaration.

Om du har gjort större installationer i fastigheten så rekommenderar vi dig att du låter dessa vara igång minst tre månader innan du upprättar din nya energideklaration. Detta beror på att energiexperten då kan använda faktiska förbrukningsuppgifter från era förbättrande åtgärder och på så sätt upprätta en mer exakt energideklaration. Annars riskerar man att få en energideklaration upprättad på den tidigare mer ineffektiva förbrukningen.

Övrig information - Energideklaration.

Vilka fastigheter är undantagna från energideklaration Byggnader som i huvudsak används för andakt eller religiös verksamhet. Industrianläggningar och verkstäder. Bostadshus som används eller är avsedda för användning
a) mindre än fyra månader per år, eller
b) under en begränsad del av året om energianvändningen beräknas vara mindre än 25 procent av en helårsanvändning. Tillfälliga byggnader som är avsedda att användas högst två år. Ekonomibyggnader med ett lågt energibehov som är avsedda för jordbruk, skogsbruk och därmed jämförlig näring. Fristående byggnader med en total användbar golvarea som är mindre än 50 kvadratmeter. Byggnader som är avsedda för totalförsvaret och som på grund av byggnadens utformning eller den verksamhet som bedrivs där är av hemlig natur.
Energideklaration: Boka och jämför priser hos BraBesiktning.se

Läs mer om en Energideklaration.

Externa källor om Energideklaration:

Gratis offerter för besiktnignar

Hitta besiktningsföretag och jämför offerter. Helt gratis!

Magnus Carlsson
Läs mer
Fantastisk plattform! Vi samlade in flera offerter för ett och samma besiktningsjobb. Vi fick svar från olika företag och valde därefter det som passade vårt uppdrag bäst.
Anette Torbjörnsson
Läs mer
Jag fick ansvaret för att boka en Energideklaration för vår BRF. Gjorde en offertförfrågan på BraBesiktning och fick snabbt svar från tre olika företag som kunde genomföra jobbet. Supersmidigt!
Gustav Blixtfeldt
Läs mer
Det var på tiden att någon digitaliserade besiktningsbranschen! Skulle upphandla en entreprenadbesiktning och testade att göra det via BraBesiktning. Allt gick väldigt bra och fick svar från flera olika entreprenörer. Rekommenderas starkt!
Föregående
Nästa